VÄLKOMMEN VARDAG

VÄLKOMMEN VARDAG

Rebecka 31 augusti, 2018 Inga kommentarer

Hej!

Vardagen är äntligen här. Semester i all ära men jag trivs och mår bra av rutiner och struktur. Jag upplever mindre stress och har mer tålamod. Fördelarna med att skapa rutiner är många. Jag mår bättre, och även min son. Men det är inte det lättaste att hålla sig till dom så ambitiöst planerade rutinerna. Varför? Jag tror att mitt problem är just det, att ambitionen är för hög och att jag överplanerar. Något jag inser när jag redan blivit besviken på mig själv flera gånger om, för att jag inte lyckats upprätthålla min önskade struktur. Känner du igen dig?

Den här hösten har jag bestämt mig för att ge mig själv en nystart. Eftersom jag vill lyckas att hålla fast vid en struktur, har jag valt att koncentrera mig på några få punkter. När dom har blivit en vana, får jag addera ytterligare. (note to self: addera i lagom takt!)

Sömn

För att ge mig själv möjlighet och förutsättning att orka göra det jag vill, måste och kan, är min ambition att sova 7-8 h per dygn. Ha en regelbunden sömnklocka, dvs att jag sover ungefär samma tid varje dygn, förslagsvis kl 23-07. Jag tänker/grubblar mycket och har pga det en stor utmaning i att komma ner i varv och somna. För några år sedan provade jag insomningstabletter, som fungerade, men efter ett tag kände jag att jag ville lösa grundproblemet och hitta en, för mig, mer hållbar strategi. För ett tag sedan investerade jag i ett tyngdtäcke, som jag fått rekommenderat av en arbetsterapeut. Och för mig fungerar det jättebra. Mitt tyngdtäcke med kedjor, väger 12 kg, omsluter mig och får mig att somna på 15-30 min. En utmaning för mig är att faktiskt gå och lägga mig. Det finns ju så många roliga saker att göra, fixa och påbörja, särskilt på kvällen/natten. Men nu ska det bli ändring på det.

Näring

Påfyllning av energi är viktigt för att orka prestera på jobbet, i skolan och hemma. Jag känner sällan hunger och har därför en ‘skalman-klocka’ för att påminna mig. Frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag, försöker jag åtminstone att få in under en dag. Jag försöker minska på vårt köttintag, både för hälsans och miljöns skull, äta mer grönsaker och frukt samt minska sockerintaget.

Currywok med grönsaker, ris och falafel. Både sonen och jag älskar det.

Fysisk aktivitet

Gör något varje dag! Att regelbunden fysisk aktivitet kan ge bättre hälsa, fysiskt och psykiskt, är välkänt. Jag försöker vara aktiv varje dag. Cykla till och från sonens skola och jobbet, låna grannens hund och gå en långpromenad, motionssimma, gör solhälsningen i vardagsrummet, spela fotboll med sonen… Jag har svårt för att komma iväg till gymmet, trots att jag har ett gymkort. Det har varit en gnagande inre stress för att jag inte utnyttjar mitt medlemskap. Därför har jag bestämt mig för att pausa det tills vidare och ge mig chansen att minimera den ohälsosamma stressen.

Planering

Att planera sin vardag och helg kan låta tråkigt, men jag vet att jag mår bättre och känner mig mindre stressad av det. Jag har en veckoplanering, morgonschema för gladare mornar och eftermiddagsschema. Jag har en whiteboard i köket, där jag har vår gemensamma veckoplanering, såsom tvättid, städdag, lekdag och möten. Det är lätt att få en överblick samt det ger en förberedelse jag tror är viktig. Att ha regler och gemensam veckoplanering minimerar onödiga diskussioner, bråk och underlättar vår vardag. Planera in “fri lek” är också viktigt. När jag har strukturen är det lättare att vara spontan. Jag vet att jag har koll på det viktiga och kan därför känna en trygghet i det, då är det lättare att bjuda in spontanitet i vardagen.

Var snäll mot dig själv. Ingen är perfekt. Varje ny dag är en ny chans att lyckas ännu bättre.
Vilka är dina bästa tips för att få en lugnare vardag och hälsosammare liv? Kommentera gärna nedan.

Tips – få ordning hemma: Förutom bra rutiner och struktur i vardagen, mår jag bra av att ha ordning hemma. Den 1 september börjar Smpl’s utmaning “Ordning hemma på 30 dagar”. Varje dag under utmaningsperioden får man en uppgift och massor av pepp. Utmaningen är gratis!

Ha ett fantastiskt slut på den här veckan! Kram, R


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.